Start Inhoud Zoeken

De gebruikersgroep

De gebruikersgroep USB PGggLIMBURG Alles voor PG Leden op het Net

Omhoog Lid worden Naar vergaderzaal Bestuur-Organisatie Agenda Nieuwsbrieven Bibliotheek Fotoalbums Privacyverklaring


 

Hulp

Onze PGggLIMBURG-leden kunnen steeds hulp "aan huis" bekomen via het programma TeamViewer of Quick Assist (Win11). Een telefoontje naar uw voorzitter Ivo Gilisen volstaat (012-210.510).

TeamViewer brengt binnen enkele seconden een verbinding tot stand met elke PC. Ivo kan dan uw PC van op afstand bedienen alsof hij er zelf voor zit. U moet alleen 1) het gratis programmaatje TeamViewer installeren op uw computer en 2) telefonisch 2 codes doorgeven aan Ivo.

Activiteiten

PRO-GEN v.3.51 is een Nederlands programma om genealogische gegevens te beheren.

Als u wat wilt bijleren over en contact wilt houden met andere PROGENgebruikers, kom dan naar onze samenkomsten.

PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG vzw vergadert

van 19.30 tot 22.00 uur

in Stadhuis Genk, zaal 4
Stadsplein 1
3600 Genk

op

Leden: gratis

Niet-leden: 2,50 euro daginkom

Historiek

De PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG werd opgericht op zaterdag 27 maart 1993 . Dit gebeurde naar aanleiding van een demonstratie van het genealogisch computerprogramma PRO-GEN versie 2.2 door de auteurs Johan Mulderij en Dinant Scholte in 't Hoff. Deze demonstratie had plaats in het auditorium van de Vrije Humaniora Sint-Ursula te Maaseik, België. De stuwende kracht achter het Belgische PRO-GENproject was Jaak Simons.

Onze gebruikersgroep heeft altijd in zeer goede relatie gestaan met de auteurs van het programma PRO-GEN.  De goede wisselwerking tussen auteurs en onze gebruikersgroep vormde vaak de basis van een ontwikkeling 'à la carte' van het programma PRO-GEN.

In 1995 nam Ivo Gilisen het voorzitterschap over van Jaak Simons.

Tot 01-04-1996 maakte de gebruikersgroep gedurende 3 jaar deel uit van de werkgroep 'Genealogie & Computer - V.V.F.-Limburg', met bijeenkomsten en voordrachten in Genk, Opglabbeek, Tongeren en Maaseik.

Vanaf 01-04-1996 is de PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG een volledig zelfstandige en onafhankelijke vereniging. Wij verenigen ruim honderd personen die allemaal dezelfde hobby nastreven: genealogie met PRO-GEN.

Om aan de behoefte van het grote aantal aanwezigen te voldoen, houdt de PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG vanaf 01-04-1996 zijn samenkomsten in het Vormingscentrum voor Zelfstandigen en KMO Limburg te Genk (Winterslag). Thans  heet dit centrum SYNTRA. Wij gaven onze demo-avonden aldaar in het prachtige en nieuwe multimedia-auditorium Mediapunt (Studio Blomme) en vonden in het Vormingscentrum/Syntra Genk gedurende bijna 13 jaar een gastvrij onderkomen. Op 22-01-2009 verlieten wij deze locatie.

In 1996 werd er ook gestart met het verdelen van zelfgeschreven vtx-software onder de leden van de PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG. De eerste vtx heette LimbuKws, het was een programma dat een kwartierstaat in een gestandaardiseerde tabelvorm genereerde. Zo werd het mogelijk om de kwartierstaten van al onze leden te bundelen tot één grote exe-file: de Verzameling Limburgse Kwartierstaten. Zowel vtx als exe werden toen nog verdeeld op een diskette.
In de loop der jaren is dit project uitgegroeid tot de trots van onze vereniging: onze jaarlijkse cd/dvd/usb Genealogie uit Limburg. Die cd/dvd/usb bevat tegenwoordig bijna +4,6 miljoen Limburgse gegevens, meer dan 40 softwareprogramma's voor PG30b en een zeer goede cursus PRO-GEN 3.0b voor beginners.

Op 16-08-1998 kwam onze eerste CD "Genealogie uit Limburg" versie 1 tot stand. Alles zelf bedacht, geprogrammeerd, gebrand, bestickerd, verpakt, enz... Binnen het bestuur werd toen een lopende bandwerk opgezet. Dat waren nog eens pionierstijden!

Op 01-03-2007 werd de feitelijke vereniging omgevormd tot een vzw.

Op 24-01-2008 verscheen de jubileumuitgave van onze cd/dvd 10 jaar "Genealogie uit Limburg"

Op 27-03-2008 bestaat de PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG 15 jaar.

Op 22-01-2009 verhuizen de samenkomsten van onze vereniging van SYNTRA Genk naar het Stadhuis van Genk.

Op 20-01-2012 verscheen de 14de editie van onze dvd "Genealogie uit Limburg", opgebouwd volgens een nieuw concept.

Op 27-03-2013 bestond de PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG 20 jaar. Dit werd werd op vrijdag 29 maart 2013 met een grootse receptie en toespraken van voorzitter Ivo Gilisen en van de Genkse schepen van Cultuur, Anniek Nagels gevierd. De leden kregen als aandenken aan geheugenstick. De verdeling van de 15de editie van onze jaarlijkse dvd "Genealogie uit Limburg" ging ook die dag van start. Die bevatte in de afdeling PR&BS 522.614 Limburgse gezinsreconstructies en 1.620.564 personen.

Op 27-03-2014 presentatie van onze meest fantastische dvd-productie ooit. Nu met +397.000 nieuwe personen in PR/BS, +70 nooit eerder gepubliceerde PR/BS-bestanden, +79 updates van eerder gepubliceerde PR/BS-bestanden. Met 2.017.799 personen werd de kaap van 2 miljoenen Limburgse personen in het onderdeel PR/BS ruim overschreden. Bevat ook 1,3 miljoen bidprentjes en rouwbrieven.

Op 27-03-2018 bestond onze PRO-GENgebruikersgroep 25 jaar.

Enkele dagen later, op zaterdag 31-03-2018 was er tweemaal feest.
(1) Het zilveren jubileum werd gevierd te Genk in de feestzalen Elysee, Koerlostraat 17 met een volledig gratis buffet aangeboden door de vereniging en in aanwezigheid van de makers van PRO-GEN, Johan en Dinant.
(2) Tijdens die viering werd ook onze 20ste genealogische uitgave "Genealogie uit Limburg" voorgesteld en aan de aanwezige leden verstrekt. Twintig jaar geleden begonnen wij héél klein met het project "Genealogie uit Limburg", nl. met een DOS-diskette van 720 MB. Twee decennia later heeft ons genealogisch project een USB-stick van 8 GB nodig om gepubliceerd te worden. Inmiddels is het voornaamste onderdeel, parochieregisters & burgerlijke stand, uitgegroeid tot meer dan 3 miljoen personen. Van elke (!) Limburgse gemeente wordt de PR en/of de BS volledig of gedeeltelijk gepubliceerd. Verder staan intussen op de USB-stick:  1,7 miljoen bidprentjes, 40 geïnventariseerde begraafplaatsen, alle Limburgse volkstellingen uit 1796, 150.000 achternamen uit de parochieregisters in alle hun mogelijke schrijfwijzen, bijna 600 Limburgse geslachten/kwartierstaten en 44 extra toepassingen voor het programma PRO-GEN. Onze PGggLIMBURG-leden hebben heel hard gewerkt in die 20 jaar. Bedankt dames en heren voor jullie onverdroten inzet en het onbaatzuchtig delen van jullie gegevens met de genealogische gemeenschap. Jullie werk wordt intussen tot ver buiten Europa ijverig geconsulteerd, tot in China, Australië, Canada, USA, Brazilië, Zuid-Afrika, ... toe. Kortom op alle continenten ter wereld waar Limburgers wonen, die geïnteresseerd zijn in hun Limburgse herkomst, is onze uitgave "Genealogie uit Limburg" aanwezig. Limburgers, wereldburgers.

2020 - Door de coronacrisis werd onze planning ingrijpend gewijzigd. De verkoop van onze USB2020 startte vervroegd op 19 maart 2020. Op 3 weken tijd was onze hele voorraad uitverkocht, anders doen wij er 10 maanden over. Iedereen was schijnbaar aan het 'stambomen' geslagen. Onze nieuwjaarsreceptie was dat jaar onze enige activiteit.

Op dinsdag 13 oktober 2020 overleed Jaak Simons, 72 jaar, de stichter en bezieler van het eerste uur van de PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG. Hij volgde wegens gezondheidsredenen de laatste jaren onze vereniging alleen nog van op afstand.

2020-2021 Ondanks de aanhoudende coronacrisis heeft de PGggIMBURG er steeds voor gezorgd dat onze Nieuwsbrief altijd op de geplande tijdstippen verscheen, echter zonder de nodige uitleg te Genk.

Op 08-09-2021 overleed, bij euthanasie, Paul Wolfs, 91 jaar, een van onze leden van het eerste uur. Hij liet een indrukwekkend aantal PRO-GENbestanden na. Hij bewerkte de hele fusie Kortessem (77.000 pers.) inclusief de kerkhoven, de BS van de stad Hasselt (95.000) en de deelgemeenten Sint-Lambrechts-Herk (14.000), Wimmertingen (2.500), Spalbeek (4.000) en Kuringen (30.000), de fusie Nieuwerkerken (20.000),  Kortenaken (5.000), Diepenbeek (40.000) en talloze klappers op de PR. Zijn werkwijze, het systematisch lezen van akte per akte en de genealogische gegevens ervan invoeren in PRO-GEN, ligt aan de basis onze jaarlijkse USB Genealogie uit Limburg. Intussen volgen 65 leden van de PRO-GENggLIMBURG zijn werkwijze ten behoeve van onze jaarlijkse USB.

24-03-2022. Na een gedwongen inactiviteit van 2 jaar door de aanhoudende coronacrisis waagt de PGggLIMBURG zich terug aan een eerste "normale" samenkomst met uitdeling van onze jaarlijkse USB2022, 24ste jaargang, een spreekbeurt over de nieuwe PG3.51 voor Win11, een stukje Limburgse vlaai, een glaasje van de bakker en koffie.

25-03-2022. De verkoop via internet startte. Een ongezien aantal van 141 stuks werd in de eerste week besteld via ons internetformulier. Een nooit gezien succes. Na minder dan 3 maanden was USB2022 totaal uitverkocht.

2023. Een feestjaar.
De PGggLIMBURG bestaat 30 jaar.
Onze jaarlijkse genealogische uitgave "Genealogie uit Limburg" is aan zijn 25ste editie toe, een geheugenstick die +4.6 miljoen (voornamelijk) Limburgers bevat vanaf het begin van de parochieregisters (even voor 1600) tot heden/aan de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Doel

  • Wij willen het gebruik van het genealogisch programma PRO-GEN 'Genealogie à la Carte' en andere daaraan gerelateerde programma's toelichten.

  • U kunt hulp verwachten bij het gebruik van het genealogisch programma PRO-GEN 3.x wanneer u moeilijkheden zou ondervinden, vanaf de installatie tot het gebruik van het programma. Een aantal specialisten ter zake zullen u proberen verder te helpen.

  • Wij willen alle vormen van genealogie en familiekunde bevorderen en ondersteunen maar de PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG helpt stamboomonderzoekers niet rechtstreeks met hun genealogisch onderzoek.

  • Bovendien willen wij ook een bijdrage leveren tot het behoud van het Limburgs cultuurhistorisch erfgoed door genealogische gegevens te verzamelen en te bewaren en deze toegankelijk te maken via publicaties.